dijous, 23 de febrer del 2012

ÉPOCA

El segle d'or valencià abasta el segle XV i a mes aporta les millors obres literaries de l'epoca ja que la majoria del escriptors d'aquest segle son valencians, com Sant Vicent Ferrer, Joanot Martorell o Joan Rois de Corella.

En poesia va destacar Ausiàs March com el millor poeta de l'època en totes les llengües romàniques, i ho fa en una llengua ja purament catalana.

En aquest segle la Corona d'Arago es troba en plena esplendor, el regne de València va passar greus compromisos per una banda la Pesta negra i altres epidèmies van delmar la població. Tambe  la guerra de la Unió, una revolta ciutadana, contra els excessos de la monarquia. I per si fóra poc, la guerra contra Castella, a mes la convivència entre cristians, musulmans i jueues era conflictiva.

Malgrat aixo València es presenta com a la capital cultural i economica de la Corona i es que era una de les ciutats mes importants a Europa. Aquest aspecte va permetre un aument demografic de la ciutat y de la qualitat de vida y del luje de la ciutadania, una estabilitat monetària, edificacions de grans construccions gotiques i la concesio de prestecs als monarques per part de les institucions valencianes; però aquestes realitats originaren problemes com el desequilibri demografic entre el camp i la ciutat, l'endeudament de les arques de la ciutat degut al desabastament d'aliments i a mes la inmovilitat de capitals y activitat productiva.

ciutat de valència





Per altra banda la primera impremta de la Peninsula es va posar en funcionament a València, que va donar un inpuls a la difusio de la nostra llengua i el primer llibre impres de la Peninsula va ser Les Troves en Lahors de la Verge Maria, 1474 i a finals del segle XV, València és la ciutat de la que surten major nombre de llibres de tota la península Ibèrica.




Tambe son exemples de l'esplendor cultural i economic la Taula de Canvis i Depòsits de la Ciutat de València, una banca municipal en suport de les operacions comercials, la construcció de la Llotja de laSeda, probablement el centre de transaccions més important de la Mediterrània , la creació de la Universitat de València, o el sufragament del viatge a Amèrica de Colom per banquers valencians.





En aquesta època, arquitectònicament parlant, s'alcen alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat de València, com les Torres de Serrans (1392), la Llotja (1482), el Micalet o la capella dels Reis del convent de Sant Doménec.



Per si voleu saber mes sobre el comerç a la valència del segle XV vos fique un enllaç encara que esta en castella http://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/6814/1/HM_12_10.pdf   

Entrada publicada per:
Augusto Solsona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada